Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Återbetalning av dubbelbetald faktura

Hej!
Min kund (enskild firma) har fått ett tillgodo återbetalt efter en dubbelbetald faktura 2012 och det gäller hyra för en kortbetalningsmaskin. Har inte tillgång till bokföringen 2012 och vet inte hur det är bokfört tidigare och kunden kände inte till att det fanns ett tillgodo. Hur bokför jag det 2015?

MvH
Renée

Kommentarer

 • Hej Renée

  Oftast när man vet att man dubbelbetalt en faktura så bokför man det på konto 1684 (fordringar hos leverantör). Men eftersom din kund inte kände till att hon hade ett tillgodo hos sin leverantör så är det osäkert att det bokats så i ursprungsverifikationen.

  Så jag skulle väl kunna tänka mig i detta fallet att det bästa sättet är att bokföra det 1930 Debet, 2640 Kredit och sedan på det kostnadskonto som du antar att det bokats mot i ursprungsverifikationen.

 • Hej!
  Tack för hjälpen.
  Detta har bara blivit en insättning på bankkontot och det är ingen moms specificerad så då kan jag väl inte ta kredit 2640?
  Mvh Renée

 • Hej

  Det är svårt att svara exakt hur du ska göra utifrån att varken du eller vi vet hur detta är bokfört från början.

  Men utifrån antagandet som min kollega gjorde så bör en del av summan de fått återbetalt utgöra den moms de betalat till leverantören. Därför ska denna del påverka momsen på 2640 som min kollega skrev. Men det korrekta att göra är givetvis att stämma av hur detta blivit bokfört och därefter vända denna kontering nu när pengarna återbetalats.

  Med vänlig hälsning

  Jonas Gladh Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

För att kommentera måste du ha ett supportavtal. Ange kunduppgifter