Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kreditera leverantörsfaktura

Hur gör man en kreditfaktura i bl administration? Speciellt om leverantören har skrivit att fakturan endast kan avräknas mot debetfaktura "fakturanummer"

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Kreditfakturan registrerar du som en vanlig leverantörsfaktura fast med ett -tecken framför beloppet. När du sedan ska skapa betalfilen får du manuellt se till att inkludera både den utpekade debetfakturan och den aktuella kreditfakturan i betalningen så att den dras mot rätt faktura. Tar de ut varandra behöver du bara registrera båda som betalda utan att skicka betalfil.

  Återkom om du funderar över något.

  Anders Engman Support
 • Tack för snabbt svar! har en till fråga angående detta som jag hoppas går bra att jag tar i den här tråden
  Angående betalfien, behövs den bara om man skickar betalfilen till banken? Eller använder man den när man ska bokföra betalningarna också. Har inte kommit så långt än men ska snart bokföra betalningar också, både in och utbetalningar. Dessa är i detta fallet gjorda men inte bokförda

 • Hej!
  Betalfilen skickar man till banken som utför utbetalningarna.

  Bokföringen av betalningarna görs när man uppdaterar betalningarna alt. när man uppdaterar återredovisningen från banken (om man skickar filen för bevakning till banken). Detta förutsatt att du har automatuppdatering till bokföring inställt i företagsuppgifterna för leverantörsreskontra. Om du inte har det får du en bokföringsorder när du uppdaterar betalningarna som du manuellt registrerar i verifikationsregistreringen.

  Linda Henriksson Support
 • Hej igen. Nu har jag kommit i det läget att en kreditfaktura ska "betalas" alltså bara i själva bokföringen om du förstår. Hur gör jag det

  Jag skall alltså ta bort leverantörsskulden samt ingående moms och kostnad

  trodde att jag kunde "kontera bort" posten men det blir fel

 • Nu förklarade jag ju lite dåligt i min förra post. Det jag vill göra är att ta bort den kreditfakturan som ligger under "betalning leverantörsfakturor". den fakturan ska ju inte betalas utan bara kreditera en levskuld.

 • Hej!

  När du har en kreditfaktura ska den betalas precis som en vanlig faktura i funktionen betala fakturor. Du betalar av debetfakturan och kreditfakturan på samma datum så blir det +-0 på leverantören samt i bokföringen på den dagen.

  Anders Engman Support
 • Hej

  Har skrivit en faktura två ggr och gjorde en kredit. Både den extra fakturan och kreditfakturan är inte uppdaterade. Kan jag ta bort dem då?

  Catarina
 • Hej,

  Har fakturorna fått ett fakturanummer så kan du inte ta bort dem utan då får du uppdatera dom och efter det avföra eller betala dom mot varandra.

  Med vänliga hälsningar
  Maja Johansson Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

För att kommentera måste du ha ett supportavtal. Ange kunduppgifter