Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Inköp av förbruknings inventarier från annat EU land

Hej

Jag har problem med konteringen på denna typ av transaktioner. Jag har köpt in server utrustning till firman begagnade ifrån tyskland och har VAT registrerad transaktion.

Dessa varor skall inte säljas vidare utan gå direkt till 5410 kontot, får en differens hur jag än gör, kan ni titta på detta och hjälpa mig.

Bifogad fil:

Kommentarer

 • Hej Gunilla,

  Det stämmer att du kommer att få en differens när du gör på det här sättet där du gör omföringen från 4515 till 5410 i samma verifikat som du bokar upp inköpet. Det i sig själv är inget fel eftersom du först bokar upp kostnaden på rätt konto, vilket inte ger en differens, men sedan krediterar samma kostnadskonto och lägger det på annat önskat konto för förbrukningsinventarier, vilket minskar underlaget som programmet stämmer av momsen emot eftersom det kontot inte är kopplat till ruta 20 i skattedeklarationen. Så hur du än gör kommer det att bli en differens då du tömmer beskattningsunderlaget från ruta 20.

  Så om du har stämt av att summorna är korrekta och att inte något annat är fel så kan du bortse från den differens som uppstår när du gör på detta sätt. Det man kan göra för att slippa differensen på just inköpsverifikatet är att göra en separat omföring från 4515 till 5410 i ett eget verifikat. Men det blir som sagt inte någon skillnad i sak.

  Hoppas att detta kan klargöra varför du får denna differens.

  Trevlig sommar!

  Vi har böcker och e-böcker för alla behov – från enkla handböcker för att start av eget företag till litteratur om bokföring momshantering och skatteplanering med mera.
  http://www.blinfo.se/bocker

  Jonas Gladh Support
 • Hej Jonas.

  Jo det är dom summorna som ligger som diffi momsrapporten så jag har koll på det iaf. Om jag då har förstått dig rätt!

  Även om det finns en differens i momsrapporten så inverkar den inte på moms summorna som jag skall rapportera in till skatteverket?

  Då gör det inget om det är en diff så länge jag vet att det inte inverkar på resten av summorna.

  Mvh
  Gunilla

 • Hej!

  Det är inget problem att ha differenser så länge du vet att det är korrekt och varför det blir som det blir. Det viktiga är som sagt att du redovisar rätt siffror på rätt plats.

  Men det du måste tänka på med din verifikation ovan är att du manuellt måste fylla i rätt underlag på ruta 20 eftersom din kontering tömmer det kontot vilket gör att underlaget inte kommer med automatiskt om du inte har konto 5410 inlagt på ruta 20 i momsupplägget, vilket du nog inte vill ha i utgångspunkt. Det konto som du debiterar kostnaden för inköp från EU ska ligga i ruta 20 för att det ska tas med i skattedeklarationen. Kanske vore bra att lägga upp ett separat konto för denna typ av inköp som du kopplar till ruta 20 så slipper du krångla med ombokningar och manuellt ifyllande framöver.

  Med vänlig hälsning

  Jonas Gladh Support
 • Hej Jonas.

  Jag är osäker på vad för konto jag skall lägga upp då, menar du att jag ska göra ett nytt 45xx kontot som kopplas till ruta 20 eller att jag har ett eget 54xx konto som sedan är kopplat mot ruta 20?

  Bokför då inköpet på 4515, gör en flyttning till "5495 egna inventarier" som sedan kopplas till ruta 20 på skattedeklarationen. Är det så du tänkte då?

  Mvh
  Gunilla

 • Hej Gunilla,

  Det du kan göra är att lägga upp ett nytt konto för denna typ av inköp, t.ex. 5495 - Förbrukningsinventarier EU, som du sedan kopplar till ruta 20 i momsdeklarationen.

  Med vänlig hälsning

 • Hej Maya

  Perfekt nu är det ingen differens kvar 😀
  Tackar så mycket.

  Mvh

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

För att kommentera måste du ha ett supportavtal. Ange kunduppgifter