Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ingående balanser vid nytt räkenskapsår

Hur hanterar jag ingående balanser vid nytt räkenskaps år, sker det automatiskt eller måste jag bokföra dem manuellt. Hur hanterar jag föregående års resultat när jag startar upp det nya året?

Kommentarer

 • Hej!

  Ingående balanser förs över automatiskt när du startar ett nytt räkenskapsår och du behöver alltså inte göra något manuellt.

  Föregående års resultat bokar du från konto 2099 till konto 2098 om det är ett aktiebolag.

  Linda Support
 • Hej! Jag undrar hur det blir med ingående balansen när man har tagit över ett företags bokföring och de precis haft bokslut. Jag har kört in SIE-filen och allt verkar ha kommit med, men när jag går in i det nya året verkar inte IB följt med automatiskt.. Hur gör man då?

  /Anna

 • Hej Anna

  Är det gamla året låst, dvs har status "Räkenskapsår låst"?
  Om det gamla året var låst i samband med att det nya året las upp följde inte balanserna med över till nya året. Lås upp året igen genom att välja Aktivitet – Räkenskapsår, markera året och Redigera för att ändra status.
  Därefter kan du läsa in balansen igen genom att välja Aktivitet – Avstämning – Omuppdatering redovisning. Då kommer IB vara på plats även på det nya året.

  Elisabeth Bäckström Support
 • Ja det var låst när jag läste in det via fil men jag låste upp det då jag ville ha tillgång att se de olika verifikationerna... Så nu är det upplåst.. Men kan jag fortfarande göra omuppdateringen om jag påbörjat det nya året? Eller försvinner allt jag gjort då?
  Ska jag stå i det nya året när jag gör detta eller i det gamla?

 • Ja, du kan göra omuppdateringen på det nya året. Inga verifikationer försvinner utan omuppdateringen innebär att samtliga värden i databasen kontrolleras och uppdateras.

  Elisabeth Bäckström Support
 • Hur kör jag in ingående balanser, har bytt datasystem o dator så dessa måste göras manuellt, tack

 • Hej! Om du inte har en SIE4-fil att importera lägger du in de ingående balanserna manuellt. Det gör du under Aktivitet-Ingående balanser (-Huvudkonton, i BL Administration). Observera att tillgångar och skulder tillsammans ska vara noll.

  Linda Support
 • Kommentaren har flyttats till ett separat inlägg.

 • Om du har en ingående balans när du är ny i programmet och börjar med BL Administrations bokföringsprogram kan du registrera in detta i programmets funktion för IB. I den här filmen visar vi hur du gör:

  http://youtu.be/GhKY_NsQgbo

  BL Administration
 • Kommentaren har flyttats till ett separat inlägg.

 • Hur kan jag automatisk bokför eget kapital i enskild firma? Har gjort det i ett företag som har inte öppnats sedan sista bokslut men nu har jag ett företag som jag löpande bokför och har öppnat ett nytt år för att kunna få ut en momsdeklaration.

  Marsha Thalin
 • Alla konton inom intervall 2011-2019 i en enskild firma ska vid årets början nollställas mot konto 2010. Du kan ställa in detta så att programmet gör detta automatiskt. Gå till menyn Uppläggning - Kontoplan - redigera alla konton mellan 2011-2019 -  fliken extrauppgifter - på raden Kontoavslut årsbyte skriver du 2010.
  Gunilla Support
 • Det här är redan inställd men någon avslut har det inte blivit.
  Marsha Thalin
 • Kontona kommer att avslutats när du stänger räkenskapsåret. Dvs. när du är klar med bokföringen för 2017 och avslutar året genom att låsa det så kommer omföringen från konto 2011-2019 att göras.
  Kristina Support
 • Hej Vi har haft samma Eget kapital sedan balansrapporten från 2015. Jag kan se att det gjorts en automatisk överföring från 2069 till 8999 både 2015 och 2016. Men inga andra omföringar har gjorts. Vad har vi missat att göra eftersom inte eget kapital är riktigt?
  Tacksam för hjälp
  Ritva Örsell
 • Hej Ritva,

  Årets resultat bokförs automatiskt mot 2069 när du stänger ett räkenskapsår. Du behöver sedan i början på det nya året manuellt boka bort resultatet från 2069 till 2061 - Eget kapital.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej,
  Har en obalanserad kost på konto 2650. Har stämt av bokföring mot skattedeklarationer så långt bakåt som det går och allt är korrekt. Hur kan jag boka bort den?
  Katarina Blom
 • Hej Katarina,

  På 2650 hamnar momsöverföringarna (om du använder automatisk momsöverföring). Du har då antingen ett debet- eller kreditsaldo beroende på om du ska få tillbaka eller betala moms till Skatteverket.
       Du behöver i sådant fall kontrollera när saldot landat där, och om det är någon som ska eller redan har hanterats. Om eventuell betalning/återbetalning redan bokförts gissar jag på att detta kanske gjorts mot ett annat konto än 2650.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej!
  Jag får inte med mig IB på det nya året. Har sett att man ska låsa upp det gamla året och sen läsa in balansen. Men när jag väljer redigera på det gamla året finns inte möjligheten att låsa upp. Det står bara att året är låst. Hur ska jag göra?
  Mvh Ylva Silverbern
  CECdesign AB
 • Hej Ylva,

  Se först och främst till att du inte av misstag blockerat IB från tidigare år. Detta kan du kontrollera via Uppläggning - Räkenskapsår - Markera önskat räkenskapsår - Redigera - "Redigera inställningar för räkenskapsår". Under "Ingående balans" ska du se till att "Blockera IB för uppdatering från föregående år" inte är markerat.

  Det ska heller inte vara några problem att låsa upp föregående år (eller tidigare år heller för den delen, förutsatt att samtliga efterkommande år också är öppna). Detta gör du under status genom att markera "Löpande bokföring aktiv".

  Ring in till oss om du inte löser problemet!

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
 • Hej!
  Jag har gjort automatisk momsöverföring vid slutet av 2017. Ska då inte momskontona 2610 tom 2640 ha en IB 2018 på 0? Då ska väl endast 2650 ha en IB på det belopp jag ska betala/återfå under 2018? Jag har enskild firma.
  Mvh Ylva Silverbern
  CECdesign AB
 • Hej Ylva,

  Saldot på 2610/2640 ska vara noll i slutet av 2017, kontrollera via kontokontroll att så är fallet. Om du inte har 0 i saldo är det säkert ett ackumulerat saldo sedan tidigare perioder som inte blivit nollställa, att tidigare momsperioder alltså inte blivit tömda. Kika under menyn uppläggning - momsuppgifter så att rätt momsperiod är inställt (t.ex. tremånadersmoms eller årsmoms), skriv sedan ut momsrapporter för de perioder där momssaldon inte blivit tömda så kommer programmet känna av om det finns moms att tömma.

  Löser det inte sig är det nog lättast att du ringer telefonsupporten på 0650-541405 (öppettider vardagar 09:30-16 (lunch 12-13). 

  M v h
  Anders Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

För att kommentera måste du ha ett supportavtal. Ange kunduppgifter